Cambridge Dieetti – Tiukka dieetti nopeaan painonpudotukseen

Cambridge dieetti on hyvin vähäkalorinen ja vähähiilihydraattinen ruokavalio, joka sai alkunsa 1970-luvulla Cambridgen yliopistolla. Sen keksijä on tohtori Alan Howard. Tämä ruokavalio tuotiin Amerikkaan 1980-luvun alkupuolella, jolloin se eli kulta-aikaansa ja nousu yleiseen tietoisuuteen.

Noina aikoina Cambridgen dieetti oli todella suosittu, mutta se joutui nopeasti paikallisten terveysviranomaisten hampaisiin sen rajujen ideoiden takia. Idea näin rajusta kalorimäärän pudotuksesta keräsi paljon kritiikkiä myös tutkijoilta ja medialta. Dieetti on kuitenkin pysynyt suosiossa, säilyen lähes alkuperäisessä muodossaan tähän päivään saakka.

Cambridgen ruokavalio on kaupallinen ja siihen kuuluu valmiita jauheita, keittoja ja patukoita. Dieetin ohjeet neuvovat montako tuotetta päivän aikana saa mitäkin tuotetta syödä. Täten se ei sovi ihmisille, jotka haluavat laihduttaa omin neuvoin, omatekoisilla ruuilla, Kuitenkin valmista suunnitelmaa etsivälle, voi tämä dieetti olla juuri sopiva.

Dieetin teho perustuu hiilihydraattien rajoittamiseen, ja kehon saamista ketoosiin. Alkuvaihe kuuluu erittäin vähäkalorisien ja vähähiilihydraattisien dieetien (VLCD) kategoriaan. Tämän takia monille voi tuottaa vaikeuksia seurata sen ohjeita, sillä varsinkin alussa nälän tunne voi olla voimakasta. Monille kuitenkin syntyy motivaatiota alun nopeasta painonpudoksesta, ja johtuen dieetin rajuudesta, sillä ei tarvitse onneksi elää kovin kauaa.

Muita samantyylisiä pikadieettejä ovat mm. sairaaladieetti, lentoemäntädieetti ja kaalikeittodieetti. Merkittävimpänä erona voidaan kuitenkin mainita, että Cambridge dieettiä voi periaatteessa jatkaa loputtomiin seuraamalla valmentajan ohjeita ja siirtymällä järkevästi tasolta toiselle.

Cambridgen dieetti on jaettu kuuteen eri vaiheeseen. Aloitustaso sovitaan ensitapaamisella virallisen valmentajan kanssa. Valmentaja seuraa myös edistymistä, ja kertoo milloin on aika siirtyä seuraavalle tasolle. Tämän lisäksi hän toimii henkisenä tukena ja kannustajana.

Dieetin vaiheet

Vaiheet seuraavat loogista järjestystä, vaiheen 1 ollessa kaikkein tiukin, kun taas vaihe 6 on loppuelämän kestävä ylläpitovaihe. Vaiheiden kesto vaihtelee oman valmentajan tekemän yksilöllisen analyysin mukaan, joten mitään yleispäteviä aikatauluja ei voida antaa. Yleisenä trendinä dieetillä on siirtyminen pikkuhiljaa valmis Cambridge -laihdutustuotteista kohti normaaleja ruokia. Samalla hiilihydraattien määrä ruokavaliolla kasvaa hiljalleen vaiheelta toiselle siirtyessä. Kaikissa vaiheissa saa juoda teetä, kahvia, vettä ja ruokavalion omaa valmiiksi maustettua vettä.

Vaihe

1 A

1 B

2

3

4

5

6

Cambridge -tuotteita

3

4

3

2

2

1

1

Aamupala

-

-

-

150 kcal

200 kcal

200 kcal

Ylläpitovaihe

jossa yksilöllisen

suunnitelman

mukaan noin

1500 kcal per

päivä tai yli​

Lounas

-

-

-

Salaatti

Salaatti

400 kcal

Päivällinen

-

-

200 kcal

400 kcal

400 kcal

500 kcal

Bonusta

-

-

-

-

100 kcal

100 kcal

Maitoa

-

-

-

2 dl

3 dl

3 dl

cambridge dieetti

Ensimmäisessä vaiheessa syödään vain noin 400 – 600 kcal päivässä, riippuen sukupuolesta ja pituudesta. Ainoat tarkat ohjeet ovat syödä 3 tai 4 valmista Cambridge -laihdutustuotetta per päivä, ja juoda ainakin 2,25 litraa vettä. Tämä on kaikkein tiukin vaihde, tuoden kuitenkin myös nopean painonpudotuksen heti alkuun.

Toisessa vaiheessa kalorimäärä nostetaan noin 800 paikkeille. Laihdutusaterioiden lisäksi syödään noin 200 grammaa jotain proteiinirikasta ruokaa, suosien kanaa sen vähien kalorien takia. Lisäksi saadaan syödä myös 80 grammaa erilaisia vihanneksia tai kasviksia.

Kolmannessa vaiheessa Cambridge aterioiden määrä lasketaan kahteen, ja aletaan syödä noin 150 kalorin aamiainen. Lounaaksi syödään salaaattia, ja päivälliselle on varattu 400 kaloria. Tavoitteena on myös juoda 2 desiä rasvatonta maitoa päivässä. Tavoiteltu kokonaiskalorimäärä on 1000.

Neljäs vaihe on muuten samanlainen kuin edellinen, mutta sekä aamiaiseen että lounaaseen lisätään 100 kaloria. Uudet tavoitteet ovat aamiaiselle 200, lounaalle 300, ja päivälliselle 400 kaloria. Laihdutustuotteita otetaan sama määrä kuin ennenkin. Maitoa desi enemmän. Yhteiskalorit ovat nyt noin 1200.

Viides vaihe on viimeinen laihdutusvaihe. Ateriarytmi pysyy samana, mutta määriä on muuteltu. Nyt tarkoituksena on syödä enään 1 valmistuote. Aamiainen, luonas ja päivällinen ovat kaikki 300 – 350 kaloria, jonka lisäksi lounaalla ja päivällisellä otetaan 100 ja 150 kalorien jälkiruoat. Maito tulisi nyt juoda 4 desiä.

Viimeinen ylläpitovaihe suunnitellaan yhdessä valmentajan kanssa, ja siinä määritetään sopivat elintavat ja kalorimäärät, joiden avulla paino saadaan pysymään ennallaan loppuelämän ajan.

[thrive_leads id=’846′]

Cambridge laihdutustuotteet

Cambridgen valmiit laihdutustuotteet on suunniteltu kahta asiaa silmällä pitäen. Toinen on se, että ne korvaavat hiilihydraatteja energian lähteenä, tarjoten tilalle proteiineja. Tämän lisäksi niihin on lisätty välttämättömiä vitamiineja, hivenaineita ja muita ravinteita, joita tarvitaan selvityäkseen hyvin vähillä kaloreilla.

Suomessa on käytössä neljaa eri tuotetta. Ne ovat jauhepussit, Mix-a-moussa -jauhe, valmisateriat ja ateriankorvikepatukat.

cambridge ruokavalio

Jauhepussit on tarkoitus sekoittaa veden kanssa, tehden pienen juoman tai keiton. Yhdessä pussissa on noin 140 kaloria ja niitä myydään 21 pussin pakkauksissa. Niitä löytyy 12 eri maulla, aina makeasta banaanista suolaiseen kanakeittoon. Näihin nesteisiin voi lisätä myytävänä olevaa Mix-a-moussa -jauhetta, jolloin niistä tulee paksumpia ja vanukkaan tapaisia koostumukseltaan. Kalorimäärä kasvaa tällöin kahdellakymmenellä.

Nestemmäiset ateria ovat valmiiksi sekoitettuja aterioita, jotka tulevat kätevissä tetroissa. Niitä on saatavilla neljällä eri maulla, sekä suolaisena että makeina. Ateriapatukoita on tarjolla kuudella eri maulla (minttusuklaa, sitruuna, maapähkinä,minttu ja karpalo). Niitä saa kuitenkin syödä enintään yhden päivässä, niiden sisältämän hiilihydraatti määrän takia.

Näistä tuotteista saadaan enemmistö päivän kaloreista ennen vaihetta 4 ja 5, jolloin vasta aletaan syödä enemmän normaaleja, mutta kuitenkin kevyitä ruokia. Vaiheessa 1 syödään pelkästään näitä valmistuotteita.


Kaipaisitko pientä lisäboostia laihdutukseen?

Olet ehkä kuullut, kuinka vihreä tee (tutkimus), cayennepippuri (tutkimus) ja ruusunjuuri (tutkimus) kiihdyttävän aineenvaihduntaa, ja edistävät rasvanpalamista.

Näiden nauttiminen kuitenkin erikseen on todella työlästä, jonka takia harva on niiden vaikutusta vielä hyödyntänyt. Todisteet ovat kuitenkin selvät, nämä ainekset oikeasti toimivat rasvan poltossa​ ja niiden avulla rasva palaa tehokkaammin!

Nyt on kuitenkin markkinoille tullut tuote, jossa on kaikkia näitä 3 samassa edullisessa lisäravinteessa. Yksi kapseli päivässä maksaa vain 0,30 € päivää kohden, mutta voi nopeuttaa laihtumistasi merkittävästi.


Edut & Haitat

Cambridge dieetti sopii ihmisille, jotka eivät jaksa tai halua tehdä itse ruokiaan. Suurin osa syödystä ruoasta saadaan valmiina, ja loppuvaiheessakin kokkailun tarve on minimaalinen. Kääntöpuolena taas tämä ruokavalio sitoo ihmisen kädet ruoan suhteen, ja on täten varsinkin alussa hyvin rajoittava.

Tiukat kalorirajat voivat myöskin tehdä tämän ruokavalion henkisesti hyvin raskaaksi. Koska kalorimäärän pudotus on varsinkin alussa niin raju, ovat voimakkaat näläntunteet normaaleja. Jotkut voivat kuitenkin kokea helpoksi seurata simppelejä ja yksinkertaisia, joskin tiukkoja ohjeita. Tämä voi estää kiusausta ajautua pois dieetiltä.

Painon lasku alkaa tällä dieetillä nopeasti, koska syödyt kalorimäärät ovat niin pienet, ja jatkuu ripeään tahtiin myös tulevina viikkoina. Jos painoa täytyy pudottaa nopeasti, antaa tämä ruokavalio siihen selvät ohjeet. Lisäksi monen motivaatiota auttaa huomattavasti nähdä, kuinka paino putoaa nopeasti. Tämä voi auttaa ihmistä selviämään nälän tunteen yli, ja pysymään dieetillä.

Monet voivat myöskin pitää omasta valmentajastaan, joka on kuin oma personal trainer, mutta ruokailun suhteen. Kyseinen valmentaja voi myöskin kasvattaa motivaatiota ja antaa henkistä tukea, jotka voivat helpottaa laihdutusurakkaa monilla.

Yhdeksi kysymykseksi tällä dieetillä nousee tietenkin sen hinta. Ohjelman kotisivuilla kerrotaan aterian hintojen alkavan 3,10 €,  ja valmennuksen hinnan alkaen 20 €. 401 asiakkaan otannalla itsetehdyssä tutkimuksessa pudotetun painokilon hinnaksi on muodostunut 70 – 92 €. Onkin siis selvää, että tämä dieetti keventää kukkaroa kropan ohella. Se onko tämä dieetti hintansa väärti, riippu ihan jokaisesta itsestään ja omista tarpeista. Joillekkin tarkat ohjeet ja valmiit ruoat ovat tuon arvoisia, joillekkin taas ei.

Yhteenveto

Cambridge dieetti on ruokavalio, joka jakaa ihmisiä. Se voiko sitä suosittella, riippuu paljon siitä, mitä dieetiltä oikein haluat. Jos kaipaat tarkkoja ohjeita, jotka ohjeistavat sinua kädestä pitäen “syö tätä tuolloin”, voi tämä dieetti olla sinulle. Jos kaipaat henkistä tukea ja valmentajaa, henkilöä jonka puoleen voi aina kääntyä, tarjoaa tämä dieetti sitä.

Jos taas haluat tehdä asioita itsenäisesti, tai et halua syödä samoja ruokia päivästä toiseen, kokisit varmasti vaikeuksia tällä dieetillä. Samoin ongelmia syntyy ihmisillä, jotka haluavat syödä esimerkiksi perheensä kanssa yhdessä, tai kavereiden kanssa ulkona.

Voisin siis sanoa, että mikäli haluat tarkat ohjeet mitä syödä milloinkin sekä vertaistukea ja apua, eikä hinta kuullosta sinusta liian korkealta, voi tämä ruokavalio olla aivan mainio sinulle. Vaikka se ei kaikille sovikkaan, on ihmisiä joille tämä dieetti on se pelastus, joka viimein auttaa pudottamaan painoa. Toiset taas inhoavat sen keinotekoisia aterioita ja tiukkoja ohjeita. Vain sinä tiedät mikä sinulle parhaiten sopii. Tämä on niitä ruokavalioita, joista osa pitää ja osa taas ei.

Summary
Miten Cambridge Dieetti Toimii
Article Name
Miten Cambridge Dieetti Toimii
Description
Cambridge Dieetti on tarkoitettu nopeaan painonpudotukseen, josta kuitenkin siirrytään syömään tavalla jota voidaan jatkaa koko loppuelämä. Lue miten se toimii, ja mitä sen 6 vaiheeseen kuuluu tästä.
Author
Publisher Name
Dieetit.com
Publisher Logo

Leave a Comment:

Jatkamalla sivuston käyttöä, hyväksyt sivustomme keksien käytön Eu-säännösten mukaisesti Lue lisää

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close